Kedves látogató! Az utóbbi pár hónapban a Web 4 blogok működését, frissülését, aktualitását figyelve láttuk, hogy az oldalon történő aktivitás egyre kisebb, így szomorúan bár, de úgy döntöttünk, hogy nem üzemeltetjük tovább. Részletek itt.

A híd - Broen: A premier előtt

2012-08-16 22:10:00 - Emci

Kevés igazán jó krimisorozat fut a hazai csatornákon, a Viasat televízió újszerű próbálkozásának köszönhetően ez a fajta paletta egy új taggal bővül.

 

A skandináv készítésnek köszönhetően írhattuk volna így is a címet: A híd-Bron-Broen-The Bridge, a teljesség igényével, vagyis hamarosan a hazai nézők is jobban megismerhetik a svédek és a dánok közös készítésű krimijét A hidat, amely a skandináv országokban már sikerrel fut. Ezzel a páratlan drámai elemeket bőséggel tartalmazó bűnügyi történettel rukkol elő a Viasat, de nem rendhagyó módon. Hazánk egyik vezető csatornája is halad a korral, és már ez év tavaszán elindította az azóta is nagy népszerűségnek örvendő catch-up szolgáltatását, a Viasat Play-t, ahol a népszerű sorozatok és filmek mellett a sajátgyártású műsoraik ismételten újranézhetők. A hagyományokkal ellentétben a csatorna A híd című krimit itt indítja útjára, augusztus 22-től. A sorozat tehát kizárólag online lesz elérhető és minden nap egy új epizóddal bővül a választék belőle.

 

 

A híd története egy hátborzongató gyilkossági üggyel kezdődik, egészen pontosan a Koppenhágát Malmövel összekötő hídon egy kettészelt női holttestet találnak. Az ügyben több furcsaság kelti fel a kiérkező nyomozók figyelmét, de vajon melyik ország szakemberei lesznek az illetékesek ebben a gyilkossági ügyben, hiszen a szerencsétlenül járt nőt valaki pont az országhatáron hagyta, ezzel is üzenetet küldve az igazságszolgáltatásnak. A helyszínre mind a két ország, Dánia és Svédország nyomozói is szinte egyszerre érnek oda, talán Saga Norán, a malmöi rendőrség vezető gyilkossági nyomozónője egy orrhossznyi késében volt Martin Rohde-dal szemben, aki a koppenhágai rendőrség nyomozójaként dolgozik. Martin a tapasztalt és megfontolt zsaru egy szempillantás alatt felmérte a terepet és egyben belopta magát a szívünkbe is, de a forrófejű Saga elcsaklizza tőle az ügyet, mondván a hulla az ő országának szülötte volt, így neki jár az ügy.

 

 

A vizsgálat Saga-nak köszönhetően villámtempóban folyik és kiderül, hogy a két részletben megtalált holttest két különböző ember maradványa. Itt jönnek a képbe a brutális dolgok, mert a felsőtest egy svéd politikusnőé, az alsó pedig egy dán prostituálté. A skandináv bűnüldözés és nyomozás ezen a ponton kezd el igazán érdekessé válni, ugyanis a két detektív szögesen ellentétei egymásnak, és mégis kénytelenek lesznek összedolgozni. Martin nyugodtsága és mindenre kiterjedő figyelme idővel teljesen ki fogja egészíteni Saga túlontúl határozott, néha szemellenzős nyomozási elveit. Ketten együtt belevágnak, csak még azt sem tudják mibe, versenyfutást kezdenek az idővel és még kitudja kivel (talán egy pszichopatával szemben). Elkezdik, ahogy kell, rengeteg izgalommal, meghökkentő pillanatokkal és váratlan fordulatokkal. Közben azért más szereplők is a képbe kerülnek, hogy történeteik egyszer csak összefonódjanak a szerteágazó, kiderítésre váró üggyel. Hátborzongató, helyenként gyomorforgató események részesei lehetünk, itt kell megemlítenünk, hogy ez a krimi kórhatáros, vagyis 15 év alattiaknak nem ajánlott.

 

 

Emberi sorsok, a svéd és dán virtus elevenedik meg a szemünk előtt, köszönhetően a Dán Rádiónak és a Svéd Televíziónak. A közös koprodukció 2011-ben kezdődött, nemsokára már a második évad gyártásába is belefognak. A legérdekesebb, hogy erre az elképesztően hidegrázós sztorira Amerika is szemet vetett, egy remake erejéig – bombajó ötlet ez az FX-től. Ráadásképpen az angolok is bejelentették, hogy ők is elkészítik a saját változatukat.

A magunk részéről az első epizód tutira nézős volt, magával a történettel, zenei aláfestéseivel, a most megismert két főszereplővel (Sofia Helin, Kim Bodnia) tényleg bámulatos volt. A második epizódnál már voltak kisebb fenntartásaink, de elenyészők. A sorozat drámaisága miatt csak komoly krimi szeretőknek ajánljuk, és még egyszer kifejezetten, felnőtt nézők számára. A hazai közönségnek mindenesetre egy érdekes kuriózum lehet A híd című produkció a két határozott színészi játékkal bíró főhőssel, akik a helyzet adottságaiból fakadóan igen szimpatikusak lesznek a számunkra az összes emberi hibáikkal együtt. A lényeg, hogy mind a két főszereplő a munkájának él, Martin rögtön szimpatikus lehet sokaknak, de Saga törtetése, állhatatossága, munkabírása és temperamentuma sem váratja sokáig meg a nézők bizalmát. Két érdekes és élelmes ember, lélegzetelállító üggyel, ez kell nekünk. Ne felejtsétek: A híd kezdő premiere augusztus 22-én a play.viasat.hu-n várja az érdeklődőket!

 

Kommentek száma: 0Címkék: ajánló, krimi, viasat3, viasat play, the bridge, bron, broen, a híd, sofia helin, kim bodnia, dag malmberg, christian hillborg, ellenhillingso, magnus krepper

Kommentek

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

RSS

Sorozat Planet közösség

Akár a szerkesztőket is követheted Twitteren!
Emci LacoCola90

Planéta videó

Az év mondása

„A televízióban többek között az a jó, hogy sokkal összetettebb történeteket lehet elmesélni, mint egy filmben.” - Bryan Fuller

Kapcsolat

Érdekeset láttál vagy hallottál? Valami érdekel, és nem írtunk róla? Ha bármi kérdésed vagy kérésed van, nyugodtan keress meg bennünket a sorozatplanet@gmail.com címen!

Hirdetés